سئو جادوی موتورهای جستجو، یا بهتر است بگوییم قدرت و ابزاری فوق العاده جادویی که در اینترنت برای کسب اعتبار و محبوبیت در اختیار دارید. واژه SEO مخفف Search Engine Optimization است، یعنی “بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو” که به کمک تکنیک های سئو ما می توانیم رتبه سایت خود را در نتایج موتورهای جستجو ارتقا دهیم و به لینک های ابتدایی نتایج جستجو برسیم. طبعا وقتی یک سایت برای موتورهای جستجو به عنوان اولین لینک نمایش داده می شود، علاوه بر جذب بازدید کننده، ناخودآگاه اعتماد کاربر را نیز جذب می کند چراکه کاربران اینترنت به نتایج موتورهای جستجویی مانند گوگل و یاهو اعتماد دارند. اینجا برگ برنده “اعتماد سازی” در اختیار سایتی است که از بهینه سازی موتورهای جستجو استفاده کرده است.
برای اینکه بیشتر در مورد دانش بهینه سازی موتورهای جستجو آّگاه شوید، جالب است بدانید که موتورهای جستجو، صدها پارامتر و ملاک برای بررسی و انتخاب بهترین سایت ها دارند، به عنوان مثال کیفیت مطالب، تصاویر، لینک های منتهی به مطلب و سایت، سرعت سایت و… توسط ربات های موتورهای جستجوگر بررسی می شوند و رد نهایت امتیازیس برای آن صفحه در موتور جستجو در نظر گرفته می شود که هر چه این امتیاز بیشتر باشد، جایگاهش در نتایج جستجو بالاتر خواهد بود. شما می توانید به کمک دانش سئو رتبه سایتتان را در موتورهای جستجو ارتقا دهید . این فرایند جذب بازدید طبیعی بوده و هیچ تقلبی در کار نیست، از این جهت ممکن است اندکی زمان بر باشد.
تاریخچه سئو
زمانی را بخاطر داریم که جنگ بر سر کلمات کلیدی و ارتقا Page Rank در گوگل بود، شاید شیرین ترین دوران رقابت در اینترنت آن زمان بود. به لطف پیج رنک معنای واقعی رقابت تازه در اینترنت احساس می شد.
پیج رنک رتبه و امتیازیبود که گوگل از 1 تا 10 به وب سایت ها اختصاص می داد. هر چه این عدد به ده نزدیک تر بود، نشان از آمار بالا و بهینه سازی موتورهای جستجو فوق العاده آن سایت بود. اگر از قدیمی های وب پرسید پیج رنکتان چند بود و دیدید کسی با افتخار گفت 3 تعجب نکنید! پیج رنک سه گرفتن شاهکار بود. حتی خیلی های در گرفتن 1 درمانده بودند! بزرگترین سایت های ایران به سختی به 4 یا تعداد انگشت شماری به 5 می رسیدند . بطوری که مطرح ترین سایت های دنیا نیز پیج رنک کامل 10 را نداشتند. به هر حال کاری نداریم، عصر پیج رنک ها عصر شیرینی بود که به یکباره محو و ناپدید شد! گوگل بدون اطلاع به کاربران، برای مدت طولانی دیگر پیج رنکها را آپدیت نکرد و این شروع پروژه حذف پیج رنک های بود که نان و نمک بسیاری را برقرار داشت. در آن زمان گرفتن بک لینک و دادن تبلیغ در سایت های با پیج رنک 3 به بالا مرسوم بود و بعد از حذف پیج رنک، که ناگهان همه پیج رنک ها صفر شدند، بازار تعداد زیادی از صاحبان سایت ها کساد شد.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
موتورهای جستجو برای تولید لیست نتایج جستجو و نمایش بهترین نتیجه، فرایند زیر را به ترتیب طی می کنند:
- خزیدن(Crawling) : فرایند بازگشایی و بررسی صفحات وب را عمل Crawling می نامند. در واقع فلسفه دسترسی سریع به محتوای مورد نظر، علیرقم گستردگی اینترنت به خاطر وجود لینک هاست. یکی از کارهایی که موتورهای جستجو به منظور تکمیل بانک اطلاعاتی خود انجام می دهند بررسی و دنبال کردن همین لینک ها است. این عمل خزیدن توسط ربات های موتورهای جستجو یا به اصطلاح آکادمیک، توسط Crawler یا Spider به صورت روزانه انجام می شود. محتوا توسط ربات ها جمع آوری شده و در بانک اطلاعاتی Search Engineها ایندکس می شود تا هنگامی که جستجویی انجام می شود، سریعا نتایج به کاربر نمایش داده شود. در صورتی که اگر قرار بود در همان لحظه ربات ها سراسر وب را جستجو کنند، عملا کاری غیر ممکن بود. جالب است بدانید زمانی که از قوانین سئو به منظور ایندکس شدن سریع مطلب سایتتان استفاده می کند، در واقع کاری می کنید که ربات ها بیشتر به سایت شما سر بزنند و این بازدید به حدی برسد تا هنگامی که مطلبی جدید درج شد، بلا درنگ توسط ربات ها دیده و ایندکس شود. با نصب آمارگیرها روی سایت خود می توانید هر لحظه حضور ربات ها در سایت را مشاهده کنید. به عنوان مثال اگر نام Googlebot را در بازدیدکنندگان دیدید تعجب نکنید. چرا که گوگل مهمان شماست و در بحث بهینه سازی موتورهای جستجو چه مهمانی بهتر از گوگل است! ربات ها علاوه بر پیدا کردن و ذخیره لینک ها،در بازه های زمانی مختلف از لینک ها بازدید می کنند تا در صورت تغییر صفحه، تغییرات انجام شده را در بانک اطلاعاتی خود به روزرسانی کنند. همچنین لازم است بدانید که هر چه سایت تازه تاسیس شما زودتر توسط ربات ها پیدا شود. زودتر در موتورهای جستجو ثبت می شود. به همین دلیل است که پس از ایجاد سایت توصیه می شود تا شخصا نسبت به ثبت سایت در موتورهای جستجو اقدام کنید. می توانید این کار را توسط افزونه های معروف Google Webmaster tools که متعلق به گوگل است و یا ابزار بینگ که Bing Webmaster tools نام دارد، انجام دهید. پس Crawling ، اولین گامی است که موتورهای جستجو در سیستم خود طراحی کرده اند.
- فهرست کردن(Indexing): در دومین مرحله تمامی صفحاتی که توسط ربات ها بررسی و جمع آوری شده اند. در بانک اطلاعاتی غول پیکر موتورهای جستجو ایندکس یا ذخیره می شوند تا بعدها در هنگام جستجوی کاربر بتوان از این پایگاه داده، نتایج مورد نظر را بازیابی کرد. در پروسه indexing کلمات و عباراتی شناسایی می شوند که بهترین توصیف را از هر صفحه وب دارند. پس از شناسایی، کلمات کلیدی مخصوصی به آن صفحه اختصاص داده می شوند تا بعدا هنگام جستجو در بانک اطلاعاتی، سریعا نتایج بازیابی شوند.
- پردازشProcessing): هنگامی که درخواستی به منظور جستجو ارسال می شود، رشته ارسالی برای جستجو با صفحات ایندکس شده داخل بانک اطلاعاتی مقایسه می شود. مفهوم این مرحله، یعنی اینکه نتایج از قبل آماده شده است و تنها بازیابی می شود. پس این گونه نیست که در هنگام جستجو، همان لحظه موتورهای جستجو به دنبال نتایج در میلیون ها و حتی میلیاردها سایت که هر کدام نیز زبان مختلفی دارند جستجو کند! چرا که عملا این شیوه غیر ممکن است.
- محاسبه میزان مرتبط بودن(Calculating Relevancy) : طبیعتا پس از پردازش، این امکان وجود دارد که بیش از یک نتیجه پیدا شده باشد. در این مرحله، موتور جستجو بررسی می کند که کدام یک از صفحات ایندکس شده ارتباط بیشتری با آنچه که مدنظر ما بوده دارد. در واقع از میان نتایج یافت شده، بهترین نتیجه را در این مرحله گلچین کرده و در نمایش به آن اولویت می دهد.
- نمایش نتایج (Retrieving Results) : در آخرین مرحله، موتور جستجو بهترین نتایج را نشان می دهد و شما از دیدن این نتایج که دقیقا مطابق خواسته شما بود، لذت می برید.